Image default
Dom in vrt

Francoski hladilnik – elegantna izbira za vsak kuhinjski prostor

Sodobne kuhinje postajajo vse bolj minimalistične in elegantne. In prav francoski hladilniki, z značilnimi dvojnimi vrati ter prostornim notranjimi prostorom, se odlično vklapljajo v takšen slog.

V primerjavi z običajnimi hladilniki imajo francoski nekaj posebnih prednosti. V nadaljevanju si oglejmo, kaj francoske hladilnike loči od drugih tipov ter kako izbrati model, ki vam bo služil dolga leta.

Kaj odlikuje francoske hladilnike?

Značilen videz

Francoski hladilniki imajo namesto enih velikih vrat kar dvoje manjših, posebej za zamrzovalni in hladilni del. Tako spominjajo na omaro z dvojnimi vrati, po čemer so tudi dobili ime. Njihov eleganten in minimalističen videz se odlično poda sodobnim kuhinjam.

Prostoren notranjost

Francoski hladilniki nudijo zelo veliko uporabnega prostora, saj odpade potreba po sredinskem stebru med vrati. Tako lahko v hladilnik spravite tudi večje posode ali predmete. Prostornina francoskega hladilnika s podobnimi zunanjimi merami je lahko tudi do 30% večja kot pri običajnih hladilnikih.

Ločen dostop do predelov

Ločena vrata omogočajo, da lahko hitreje pridete do želenega predela, ne da bi izgubljali toploto ali hlad iz drugega dela. Prav tako se lahko npr. otroci sami poslužujejo zamrzovalnega predala, ne da bi za to morali odpreti oba dela hladilnika.

Dobra osvetlitev notranjosti

Posebnost francoskih hladilnikov so LED luči ob straneh, namesto klasične luči na stropu. Zato je vsak del veliko bolje osvetljen, lažje najdete stvari v notranjosti, ne da bi pri tem metali senco.

Možnost vgradnje ali postavitve prosto

Francoski hladilniki so sicer nekoliko širši, zato jih je težje vgraditi med elemente, nudijo pa več možnosti pri postavitvi. Postavite jih lahko prosto v prostor, ali pa jih delno (z enim delom) vgradite v nišo ali odprtino.

Francoski hladilniki zaradi svoje zasnove torej nudijo kar nekaj praktičnih funkcionalnih prednosti, poleg elegantnega videza.

Primerjava z drugimi tipi hladilnikov

Francoske hladilnike je smiselno primerjati predvsem z dvema najbolj razširjenima tipoma:

Običajni hladilniki

Standardni hladilniki imajo navadno le ena velika vrata za dostop do hladilnega in zamrzovalnega dela skupaj. So nekoliko cenejši in enostavnejši za vgradnjo. Nimajo pa tako prostorne notranjosti ter ločenega dostopa, kot francoski modeli.

Ameriški “side-by-side” hladilniki

Pri ameriških hladilnikih so hladilni in zamrzovalni del postavljena drug ob drugem, s ločenimi zaprtimi vrati. So široki in prostorni, vendar nekoliko globlji kot francoski hladilniki. Zahtevajo veliko prostora za postavitev in so ponavadi najdražji med standardnimi modeli.

Francoski hladilniki predstavljajo smiseln kompromis med obema tipoma – nudijo prostornost ameriških, vendar z elegantnejšim videzom in manjšimi zunanjimi dimenzijami.Francoski hladilnik

Kaj morate vedeti pred nakupom francoskega hladilnika?

Dimenzije

Natančno izmerite prostor, kamor ga boste postavili – francoski hladilniki so sicer nekoliko ožji, vendar običajno globlji kot standardni modeli.

Prostornina

Določite optimalno velikost glede na število članov gospodinjstva oz. količino hrane, ki jo boste hranili. Standardno nudijo 500-600 l skupne prostornine.

Razmerje med hladilnim in zamrzovalnim delom

Ponavadi je v francoskih hladilnikih 2/3 prostornine namenjene hladilnemu in 1/3 zamrzovalnemu delu. Če potrebujete večji zamrzovalnik, izberite tak model.

Vrsta hlajenja in zamrzovanja

Sodobni modeli ponavadi nudijo “no frost” sistem – brez nabiranja ledu ter samodejno odtajanje. To olajša vzdrževanje.

Energetski razred

Izberite model z energetskim razredom od A++ do A+++ za nižjo porabo elektrike in stroške obratovanja.

Dodatne funkcije

Možnost nastavitve temperature po meri, notranja osvetlitev, alarm za odprta vrata, ionizator zraka in podobne dodatne funkcije.

Priljubljeni modeli francoskih hladilnikov

Gorenje NRK 6192 LX

 • prostornina: 545 l
 • mere: 201 x 70 x 65 cm
 • no frost sistem
 • ionizacija zraka
 • cena: okoli 800 €

Samsung RB38A7B5E2E/EG

 • prostornina: 385 l
 • Wi-Fi povezljivost
 • digitalna kontrolna plošča
 • cena: okoli 900 €

Bosch KGN39XW4A

 • prostornina: 601 l
 • samodejno zapiranje vrat
 • sistem za ohranjanje svežine
 • cena: okoli 1300 €

Kot vidite, sodobni francoski hladilniki združujejo prostornost, eleganten videz in številne koristne funkcije. Če načrtujete prenovo kuhinje ali menjavo hladilnika, zagotovo preverite ponudbo francoskih modelov. Naši svetovalci vam bodo z veseljem pomagali izbrati hladilnik, ki bo popolnoma ustrezal vašim potrebam.