Image default
Dom in vrt

Kako izbrati pralni stroj za dom?

Nakup pralnega stroja je velika odločitev in naložba, saj napravo izberemo za več let uporabe. Na kaj je treba paziti, ko se odločamo za nov pralni stroj, ki nam najbolj ustreza?

Na izbiro primernega pralnega stroja za naše potrebe vpliva več dejavnikov:

Velikost in kapaciteta stroja

Ena prvih stvari je velikost stroja, ki jo izberemo glede na število članov gospodinjstva in prostorske možnosti v domu. Standardni modeli so globoki okoli 60 cm in visoki okoli 85 cm. Manjše družine pa se odločajo tudi za druge vrste strojev z dimenzijami okoli 40 x 60 cm. Običajne kapacitete pralnih strojev se gibljejo med 5 in 9 kg perilo.

Energijska učinkovitost

Pralni stroji se razlikujejo tudi po razredu energijske učinkovitosti. Stroškovno in okoljsko je bolje izbrati stroje višjih razredov A+++, A++ ali A+, ki porabijo do 25% manj energije in vode kot tisti v razredu A.

Posebne funkcije

Sodobni modeli ponujajo celo vrsto različnih programov, dodatnih funkcij in možnosti. Med bolj uporabnimi so hitri programi, odloženi zagon, parna funkcija za razpuščanje nagubanih oblačil, intenzivni in ekonomični programi, otroško varovalo idr.

Prasilna in sušilna zmogljivost

Višji kot je vrtljajev pralnega bobna (med 1000 in 1600 vrt/m), bolj učinkovito bo sajalo vodo iz perila. Izbiramo lahko med stroji, ki samo perejo, ter pralniki s sušilnim strojem oziroma kondenzacijskimi sušilnimi stroji.

Zanesljivost in trajnost

Da bo stroj zdržal več let brez okvar, izbiramo med zanesljivimi proizvajalci. Nekateri ponuja 5 ali večletno garancijo na določene sestavne dele, kar zagotavlja dodatno zanesljivost.

Primerjava med blagovnimi znamkami

Nekateri vodilni proizvajalci pralnih strojev so Miele, Bosch, Samsung, LG, Whirlpool, Electrolux idr. Med njimi v ospredju izstopata Samsung in Hoover.

Samsung nudi širok izbor modelov pralnih strojev z naprednimi tehnologijami, kot je digitalni inverter motor z 10-letno garancijo, wifi krmiljenje na daljavo, posebni programi za različne vrste tkanin ipd. Njihovi stroji nudijo veliko funkcij in možnosti po ugodni ceni.

Hoover se ponaša z dolgoletno tradicijo izdelovanja pralnih strojev. Njihovi A energetskega razreda nudijo kakovostno pranje in centrifugiranje, tiho delovanje, veliko programov in uporabnih funkcij. Cenovno so nekoliko ugodnejši kot primerljivi modeli Samsung.

Pri obeh in drugih priznanih blagovnih znamkah dobimo kakovosten pralni stroj, ki nam bo dobro služil več let. Izbira je odvisna predvsem od naših potreb, želja in finančnih zmožnosti. Strokovno svetovanje v prodajalni pa nam lahko pomaga pri končnem izboru.pralni stroj

Izgled in barva

Na izbiro so pralni stroji različnih barv in dizajna. Veliko je belih modelov, priljubljene pa so tudi naravne barve oziroma dizajni v črni, sivi in nežnih pastelnih tonih. Nekateri proizvajalci ponujajo tudi stroje v živih barvah ali z dodanimi barvnimi poudarki in vzorci.

Pri izbiri lahko upoštevamo tudi videz in kako se bo stroj skladal z našim domom. Sodobno oblikovani modeli z zaobljenimi linijami dobro pristajajo v moderna stanovanja. Tisti z ravnejšimi linijami in tradicionalnejšim dizajnom pa so primernejši za starejše hiše.

Vzdrževanje in čiščenje strojev

Pralni stroj je potrebno občasno negovati in čistiti, da deluje brezhibno. Priporočljivo je vsake 3 mesece očistiti filter črpalke ter odstraniti dlake in morebitne obloge vodnega kamna iz notranjosti bobna. V poštev pridejo namenska čistila, kisa ali soda bikarbona.

Določeni modeli imajo samočistilne programe ali funkcijo “bobniček”, ki skrbi za redno osvežitev notranjosti stroja in preprečuje nalaganje umazanije. To še dodatno podaljša življenjsko dobo aparata.

Dodaten filter za pralne praške

Standardni pralni stroji imajo predalček za tekoče pralno sredstvo in posodico za mehčalec. Nekateri novejši modeli pa vgrajujejo dodatni filter za pralne praške, kar omogoča fleksibilnejšo uporabo različnih vrst pralnih sredstev.

S tem filterjem v stroju lahko uporabljamo tudi pralne praške, ki se med samim pranjem sproti raztapljajo. Poleg tega filter preprečuje uhajanje drobnih delcev detergenta v sistem za vodo, kar ščiti vodno napeljavo pred morebitnimi zamašitvami.