Image default
Dom in vrt

Kombinirani štedilniki – večnamenski pomočniki v kuhinji

Kombinirani štedilnik je velik aparat, ki združuje v enem ohišju več načinov kuhanja hrane in pogrevanja jedi. Sestavljen je iz štedilnika, pečice in pogosto tudi mikrovalovne pečice. Postal je stalnica v večini sodobnih kuhinj.

V nadaljevanju bom predstavil prednosti kombiniranih štedilnikov, njihove glavne tipe, nasvete za nakup ter najbolj priljubljene blagovne znamke.

Zakaj kombinirani štedilniki?

Kombinacija vseh najpogosteje uporabljenih načinov priprave hrane v eni napravi prinaša številne prednosti:

  • Prihranek prostora: Namesto 3 ločenih aparatov zasedejo samo en vgradni prostor širine 60 cm.
  • Lažje načrtovanje in postavitev kuhinje: Njihova standardizirana širina olajša načrtovanje razporeditve elementov.
  • Cenejša izvedba plinskih/električnih napeljav: Potrebna je samo ena priključna točka za vse funkcije.
  • Enostavnejše upravljanje in čiščenje: Vse kuhalne površine ter pečice so združene na enem mestu pod enotno upravljalno ploščo.

Kombinirani štedilniki so zato prva izbira tako pri načrtovanju novih kot prenovi obstoječih kuhinj.

Glavne izvedbe kombiniranih štedilnikov

Kombinirani štedilniki se med seboj razlikujejo predvsem v vrsti vgrajenih pečic ter materialih izdelave. Najpogostejši sta:

Plinsko-električna različica

Poleg električne pečice ima vgrajen tudi ločen plinski štedilnik s 3 ali 4 gorilniki. Omogoča hitro in natančno regulacijo temperature ter moči kuhanja.

Popolnoma električna različica

Pri tej izvedbi so tako plošče štedilnika kot tudi pečice električno napajane. Prednost je enostavnejša napeljava, slabost pa manj natančno uravnavanje toplote pri kuhanju.

Poleg osnovnih dveh različic obstaja kar nekaj dodatnih tipov, npr. z dvojno pečico, s paro, z mikrovalovno pečico itd.

Kaj je pomembno pri izbiri kombiniranega štedilnika?

Pri nakupu bodite pozorni na:

Tip pečice

Tradicionalna, ventilatorska, kombinirana ventilirana, s paro? Razmislite, kateri način pečenja boste najpogosteje uporabljali in kakšen sistem vam najbolj ustreza.

Število plinskih gorilnikov

Večina modelov ponuja 3 ali 4 plinske gorilnike za dvig temperature v zelo kratkem času. Dovolj moči za vse vrste kuhanja.

Prostornino pečice

Prostornina se giblje med 45 in 75 litri. Izbira je odvisna predvsem od velikosti gospodinjstva in pogostosti uporabe pečice.

Varnostne funkcije

Senzoji za zaznavanje iztekanja plina ter sistemi za preprečevanje prevrnitve ponujajo večjo varnost pri uporabi ter mirnejši spanec.

Najbolj priljubljene blagovne znamke

Na slovenskem trgu je največja ponudba kombiniranih štedilnikov svetovno znanih proizvajalcev kot so Bosch, Electrolux, Gorenje, Samsung in Amica. Vsak ponuja različne prednosti.

Boschevi štedilniki izstopajo po kakovostni nemški izdelavi z odličnimi materiali, Amica pa ponuja dobro razmerje med ceno in kvaliteto. Znamke kot Gorenje in Samsung stavijo na številne inovativne funkcije.

Kombinirani štedilniki

Kako izbrati najprimernejšo velikost kombiniranega štedilnika?

Kombinirani štedilniki se med seboj razlikujejo tudi po dimenzijah – predvsem po širini. Ponudba obsega modele širine 50, 55, 60, 65 in 70 cm. Katera širina je optimalna za vašo kuhinjo?

50 cm – primerni za manjše kuhinje oz. gospodinjstva z 1-2 osebama. Nekateri imajo le eno pečico namesto dveh.

55 cm – kompromis med delovno površino in prostorom za pečenje. Nekje med družinsko in manjšo kuhinjo.

60 cm – absolutni standard pri načrtovanju kuhinj. Dovolj prostora za vse postopke kuhanja tudi za 4-člansko družino.

70 cm – za res velike kuhinje oz. pogoste velike kuhalne podvige. Več delovne površine in pečic kot pri 60 cm.

Izbira idealne širine torej temelji na količini razpoložljivega prostora ter potrebah vašega gospodinjstva.

Vgradnja kombiniranega štedilnika poleg hladilnika?

Pri postavitvi elementov v kuhinji se včasih pojavi vprašanje, ali je pametno namestiti kombinirani štedilnik tik ob hladilnik. Nekateri pravijo, da to ni najboljša izbira. Zakaj?

Glavna težava je v tem, da iz hladilnika pogosto odpiramo vrata. Mrzel zrak, ki pri tem uhaja ven, lahko negativno vpliva na delovanje štedilnika.

Temperaturne spremembe namreč lahko povzročijo nihanja plamena na plinskih gorilnikih. Prav tako se poveča kondenzacija vlage na elektroniki štedilnika, kar dolgoročno ni zaželeno.

Priporočeno je, da med hladilnikom in štedilnikom pustimo vsaj 10-15 cm prostora. Tako bosta lahko obe napravi brez težav opravljali svoje funkcije.

Kateri proizvajalci ponujajo najdaljše garancije za kombinirane štedilnike?

Skoraj vsi vodilni proizvajalci za svoje kombinirane štedilnike ponujajo 2 leti garancije, kar je zakonski minimum. Nekateri pa se trudijo pritegniti kupce tudi z daljšimi jamstvi.

Med tistimi, ki ponujajo 3 leta ali več garancije na okvare materialov ali proizvodne napake so Amica (3 leta), Samsung (do 5 let ob podaljšanju), pa tudi nekatere slovenske trgovske verige kot sta M Tehnika in Big Bang.

To je dodaten razlog več, da izberete preverjeno znamko pri zanesljivem prodajalcu. S tem boste lahko brezskrbno uživali v uporabi svoje nove pridobitve še dolgo v prihodnost.