Image default
ZanimivostiNajnovejše

Moto novice: Kateri modeli bodo najbolj vroči v letu 2024?

Svet motorjev je vznemirljiv in dinamičen. Vsako leto prihajajo na trg novi modeli motociklov, ki navdušujejo ljubitelje dveh koles. V tem članku bomo pokrili nekatere najnovejše moto novice tako iz Slovenije kot tujine.

Električni motocikli postajajo resničnost

Ena od najbolj vročih tem v svetu motociklizma so električna vozila. Čeprav so bili električni skuterji in manjši mopedi na trgu že nekaj let, pa pravi električni motocikli šele prihajajo.

Med vodilnimi znamkami je gotovo Zero Motorcycles. To ameriško podjetje izdeluje izključno električne motocikle že več kot desetletje. Njihovi modeli, kot sta Zero SR/F in Zero SR/S spadajo v prvo ligo električnih motorjev.

Poleg Zero pa se električnim motociklom vse bolj posvečajo tudi velika imena, kot sta Harley-Davidson in Honda. Slednja je lani predstavila električni model EM1 e:, ki naj bi prišel na evropski trg v letu 2024. Pričakujemo lahko, da bo ponudba električnih motociklov v prihodnjih letih izredno narasla.

Kaj prinašajo električni motorji? Predvsem izjemen pospešek in navor, saj elektromotorji dosegajo večji navor pri nizkih vrtljajih kot njihovi bencinski sorodniki. Seveda pa nič ne more nadomestiti legendarnega zvoka v Twin motorja Harleya, ki ga imajo ljubitelji še posebej radi.

Samodejna vožnja tudi pri motociklih

Podobno kot avtomobilska industrija, se tudi proizvajalci motociklov vse bolj posvečajo razvoju sistemov za samodejno vožnjo, oz. asistenčnih sistemov za motoriste. BMW je predstavil koncept motocikla, ki lahko sam pospešuje, zavira in celo spreminja smer vožnje.

Cilj teh tehnologij ni nujno popolnoma avtonomna vožnja (to bi bilo pri motociklih verjetno prenevarno) ampak predvsem večja varnost in boljše vozne lastnosti. Sistemi, ki sami uravnavajo pospeševanje in zaviranje ter preprečujejo zdrs koles so dobrodošla pomoč na spolzkih ali makadamskih cestah.

Pri Hondi pa so razvili motocikel, ki sam označuje najboljše linije skozi ovinke. To naj bi pomagalo motoristom, ki so manj vešči vožnje v ovinkih. Torej lahko vidimo, da bodo tudi motocikli postajali vse bolj “pametni”.

Visokotehnološka zaščitna oprema

Še en pomemben vidik prihodnosti motociklizma je varnost. Čeprav motorna kolesa postajajo tehnološko dovršena, pa je tveganje poškodb pri morebitnih nesrečah še vedno visoko.

Zato proizvajalci razvijajo posebno zaščitno opremo z vgrajenimi zračnimi blazinami, ki naj bi zmanjšala poškodbe pri trčenju. Posebne čelade imajo vgrajene senzorje, ki zaznajo udarec in sprožijo napihnjenje blazin znotraj čelade.

Podjetje Helite je izdelalo tudi jakno z vgrajenimi blazinicami, ki se sprožijo v primeru padca z motorja. Ta inovativna jakna naj bi znatno omilila poškodbe hrbtenice ali ključnic ob trku ob tla. Pričakujemo lahko še veliko podobnih inovacij, saj podjetja vlagajo veliko sredstev v razvoj varne opreme za motoriste.moto novice

Naraščajoča priljubljenost motocrossa

Motokros je priljubljen že desetletja, v zadnjih letih pa beleži še dodaten porast adrenalinskih navdušencev. Temu primerno se razvija tudi oprema za vožnjo motokrosa. Nekatera podjetja ponujajo motokros čelade z vgrajenimi kamerami in mikrofoni.

S temi napravami lahko posnamete svojo divjo vožnjo čez skoke, ovinke in blatne luže. Posnetke lahko nato delite s prijatelji ali objavite na družbenih omrežjih. Z dodatki, kot so stabilizatorji posnetka ali telemetrični podatki o hitrosti in pospeških, pa lahko ustvarite prave mali filmčke.

Na voljo so tudi robustni GPS sledilniki, s katerimi lahko beležite parametre svojih voženj, kot so npr. najvišja hitrost, prevožena razdalja, nadmorska višina itd. To je odličen pripomoček za analizo lastne vožnje ali primerjavo z ostalimi vozniki.

Prihodnost je električna in digitalna

Kot smo videli v tem pregledu najnovejših trendov, se tudi svet motoristov sooča s korenitimi spremembami. Na eni strani prihajajo popolnoma novi pogoni – električni motorji, ki postajajo resna alternativa bencinskim agregatom.

Na drugi strani pa vidimo velik tehnološki napredek v obliki digitalizacije in samodejnih ter varnostnih sistemov. Motorna kolesa postajajo vedno bolj high-tech naprave.

Kljub vsemu tehnološkemu napredku pa ostaja nekaj, kar se ne spreminja že desetletja. To je občutek svobode in adrenalina ob vožnji z motorjem na odprti cesti. In prav to je tisto, kar mika čedalje več motoristov po svetu in tudi v Sloveniji.