Image default
Dom in vrt

Najboljši peleti – ključnega pomena za učinkovito in varčno ogrevanje

Peleti postajajo vse bolj priljubljen način ogrevanja domov po Sloveniji.Obstaja velika izbira različnih vrst in kakovosti peletov. Toda kateri so zares najboljši peleti za ogrevanje? V tem poglobljenem vodniku bomo raziskali, kaj sploh so kakovostni lesne peleti, na kaj moramo biti pozorni pri nakupu in katere blagovne znamke veljajo za najzanesljivejše.

Kaj sploh so kakovostni peleti?

Lesni peleti so stisnjeni ostanki žagovine, skoblanci in drug lesni odpadki v majhne valjaste kosmiče premera 6-8 mm. Proizvajajo se s postopkom mehanskega stiskanja brez dodatnih veziv. So 100% naravni produkt.

Kakovost peletov je odvisna od vrste uporabljenega lesa (iglavci, listavci, mešano), vsebnosti vlage in pepela ter enotnosti velikosti in oblike kosmičev. Višja kot je kakovost, bolj čisto in učinkovito je zgorevanje v pečeh ali kotlih za pelete.

Najpomembnejše je, da so peleti čim bolj suhi z vsebnostjo vlage pod 10%. Peleti z več kot 15% vlage se težje vžgejo, pokajo med izgorevanjem in vodijo do večjih emisij škodljivih snovi.

Tudi vsebnost pepela naj bo čim nižja – pod 1% pri iglavcih oz. pod 3% pri listavcih. Več pepela pomeni pogostejše čiščenje naprav in poslabšano kurilno vrednost.

Na koncu je za dobro izgorevanje bistvena tudi velikost in oblika peletov. Ti naj bodo poenoteni, brez preveč prahu in drobcev. Le tako bomo dosegli optimalen izkoristek in čim manj težav z napravami za pelete.

Kako izbrati najboljše pelete?

Ob veliki ponudbi raznih blagovnih znamk peletov se lahko kmalu izgubimo. Kako prepoznati res kakovostne pelete, ki so vredni svoje cene? Na kaj moramo biti pozorni?

Prvi kriterij je gotovo certifikat kakovosti, kot sta nemški DINplus ali avstrijski ENplus. Ti zagotavljata, da peleti ustrezajo najstrožjim standardom kakovosti.

Drug pomemben dejavnik je vrsta lesa, iz katere so narejeni peleti. Najbolj kurilno vredni so iglavci, zlasti smrekovina. Uporaba mehkejših listavcev ali mešanih peletov lahko nekoliko zniža stroške, a tudi kurilnost.

Dobro je preveriti strokovne ocene in priporočila različnih peletov. Na forumih, spletnih straneh ali revijah za kurilno tehniko lahko najdemo nepristranske ocene kakovosti številnih blagovnih znamk. Na podlagi izkušenj drugih uporabnikov se lažje odločimo za najprimernejše.

Nazadnje velja upoštevati tudi ceno – prednost imajo ponudniki, ki trajno zagotavljajo konkurenčne cene ob visoki kakovosti. S primerjavo stroškov in specifikacij različnih peletov lahko izberemo najugodnejše razmerje med ceno in kurilnostjo.

Pomen rednega vzdrževanja naprav na pelete

Poleg kakovostnih peletov je za optimalno delovanje in visok izkoristek pomembno tudi redno vzdrževanje sistema za ogrevanje z biomaso. Peči in kotli na pelete namreč zahtevajo periodično čiščenje in servisiranje, odstranjevanje nabranega pepela in občasne tehnične preglede.

Priporočljivo je pooblaščeno podjetje za servisiranje peletnih naprav povabiti vsaj enkrat letno, po možnosti pred začetkom ali po koncu kurilne sezone. Servis običajno zajema generalno čiščenje zgorevalne komore, menjavo potrošnih delov, kalibracijo senzorjev in gorilnika ter diagnostiko morebitnih težav. S tem zagotovimo, da naprava poleti deluje optimalno in brez nepotrebnih izpadov. Če nimamo ustreznih izkušenj ali orodja, je strokovni servis najboljša in najvarnejša rešitev.

najboljši peleti

Subvencije Eko sklada za peletne sisteme ogrevanja

Zainteresirani za prehod na cenejši in bolj trajnostni način ogrevanja z lesno biomaso bodo razveselili tudi podatki o morebitnih subvencijah. Eko sklad vsako leto v sklopu spodbujanja učinkovite rabe energije in obnovljivih virov namreč razpisuje nepovratne finančne spodbude za vgradnjo sodobnih kurilnih naprav za centralno ogrevanje na lesno biomaso, vključno s pečmi in kotli na pelete.

Višina subvencije je odvisna od moči naprave in načina vgradnje, giblje pa se od 1.000 do 4.000 evrov za enostanovanjske objekte, kar lahko pomeni kar 20-30% prihranek pri investiciji. Pred vgradnjo nove naprave se zato splača pozanimati o aktualnih razpisih in pogojih. Finančna pomoč Eko sklada je lahko dodaten motiv za trajnostno naložbo v udobje doma in samozadostno ogrevanje na lokalno biomaso.

Najboljše blagovne znamke lesnih peletov

Na slovenskem trgu obstaja že veliko dobrih proizvajalcev peletov. Kateri slovelijo po najvišji kakovosti in zanesljivosti? Preglejmo nekaj najbolje ocenjenih blagovnih znamk.

EkoPlast

EkoPlast je vodilni slovenski proizvajalec lesnih peletov s certifikatom DINplus. Uporabljajo izključno vrhunsko iglavce iz kontroliranih slovenskih gozdov. Njihovi peleti EcoWood dosegajo vsebnosti vlage do 7% in pepela 0,5%, kar zagotavlja visoko kurilno vrednost in čisto zgorevanje. Veljajo za strokovnjake na področju biomase v Sloveniji.

Jurmes

Avstrijska družinska znamka Jurmes prav tako sodi med najkakovostnejše proizvajalce peletov v regiji. Imajo dolgo tradicijo proizvodnje z certifikatom ENplus A1 v razredu premium kakovosti. Njihovi peleti Pure so proizvedeni 100% iz smrekovega lesa z najnižjimi vsebnostmi pepela in vlage. Zagotavljajo dosledno visoko kakovost iz leta v leto.

Slovenforest

Podjetje Slovenforest se lahko pohvali s kar 30-letnimi izkušnjami na področju predelave lesa. Njihovi peleti Nosilec imajo certifikat DINplus ter v povprečju 8% vlage in 0,7% pepela. Poleg smrekovine uporabljajo tudi mehkejši topolov les, zaradi česar so cenovno ugodnejši ob še vedno solidni kakovosti. Predstavljajo dobro razmerje med ceno in kurilnostjo.

Ti so le trije primeri dobrih slovenskih blagovnih znamk lesnih peletov. Vsekakor je izbira kakovostnih peletov od enega preverjenih proizvajalcev ključnega pomena za nemoteno in varčno delovanje sistema za ogrevanje z biomaso. S tem naredimo dolgoročno investicijo v udobje doma in zeleno prihodnost ogrevanja na lesno biomaso.