Image default
NajnovejšeDom in vrt

Kako izbrati hladilnik z ledomatom: vodnik za zanesljiv model

Hladilnik z vgrajenim ledomatom postaja priljubljena izbira vse več slovenskih gospodinjstev. Vendar pri izbiri takšnega modela obstajajo določeni vidiki, na katere je treba biti pozoren.

V tem poglobljenem vodniku bomo podrobneje razložili, kako deluje ledomat v hladilniku, kakšne so njihove glavne prednosti, na kaj moramo biti pozorni pri nakupu ter kako poskrbeti za dolgotrajno brezhibno delovanje.

Kako deluje ledomat v hladilniku?

Hladilnik z ledomatom ima v svoji notranjosti, najpogosteje v zgornjem desnem kotu, vgrajeno manjšo samostojno enoto, katere namen je proizvodnja ledu.

Imenujemo jo ledomat (ang. ice maker). Ta je sestavljen iz:

  • Posode za vodo – sem se vlije voda, ki napaja sistem
  • Dovodnih cevi – po teh ceveh se voda prečrpava do kalupov
  • Kalupov – v teh se oblikujejo kocke ledu
  • Grelnih elemntov – s temi se občasno kalupi segrejejo, da se ledene kocke sprostijo
  • Shranjevalnega predala – sem padejo končane ledene kocke, pripravljene za uporabo
  • Elektronske kontrolne enote – vsebuje elektroniko za avtomatsko regulacijo delovanja

Delovanje ledomata temelji na principu hitrega zamrzovanja. Ko zaloga ledu v shranjevalnem predalu pade pod določeno količino, senzor to zazna. Kontrolna enota sproži prečrpavanje vode iz posode za vodo po ceveh do kalupov.

Znotraj kalupov temperatura hitro pade pod ledišče ter se tako prične tvoriti led v obliki kock. Ko se ledene kocke v kalupih utrdijo, grelni elementi to ogrejejo za kratek čas. Tako se ledene kocke sprostijo iz kalupov ter padejo v shranjevalni del ledomata.

Ta postopek poteka popolnoma samodejno vsakič, ko senzor v shranjevalnem predalu zazna upad količine pripravljenega ledu. Tako imate vedno na zalogi sveže narejen led!

Kakšne koristi prinaša hladilnik z ledomatom?

Kakšne glavne prednosti prinaša hladilnik, ki poleg hlajenja omogoča tudi avtomatsko pripravo ledu? Poglejmo nekaj najvidnejših:

Samodejna in nemotena oskrba z ledom Ključna prednost je seveda v tem, da vam hladilnik ves čas samodejno zagotavlja zalogo svežih ledenih kock. Več vam ni potrebno zapravljati časa z ročno pripravo ledu v zamrzovalniku ali nakupom vrečk ledu.

Higiensko neoporečne ledene kocke Led, ki ga naredi ledomat, je proizveden pod kontroliranimi higienskimi pogoji ter iz sveže vode iz vodovoda. Tako je ta led bolj čist in prijetnejšega okusa v primerjavi z ročno narejenim.

Hitra oskrba z ledom v večjih količinah Če pripravljate zabavo za več gostov ali pa na vrtu uživate v vročem poletnem dnevu, lahko ledomat hitro in učikovito pripravi več led kock naenkrat. Takšnih količin ledenega hlajenja ne bi mogli doseči z ročno pripravo.

Eleganten videz ameriškega tipa hladilnika In ne nazadnje – hladilnik z ledomatom in možnostjo zunanjega dispenzerja za led ter vodo daje vaši kuhinji videz modernih in prestižnih ameriških hladilnikov.

Pomembni dejavniki pri nakupu hladilnika z ledomatom

Ko razmišljate o izbiri modela hladilnika z vgrajenim ledomatom, morate upoštevati naslednje pomembnejše dejavnike:

Velikost posode za vodo

Preverite, kakšna je kapaciteta vgrajene posode za vodo, ki oskrbuje ledomat. Večja kot je, redkeje jo boste morali ročno dolivati. Standardne kapacitete so običajno med 2 – 3 litre.

Zmogljivost shranjevanja ledu

Preverite podatke, kolikšna je kapaciteta shranjevalnega predala za led v ledomatu. Običajne vrednosti so med 1 – 2,5 kg ledu, odvisno od velikosti hladilnika.

Stopnja hrupnosti med delovanjem

Ledomati v hladilnikih povzročajo določeno stopnjo hrupa med cikli priprave ledu. Ta nastaja zaradi delovanja kompresorja in cirkulacije vode ter je merljiv v decibelih (dB).

Pri izbiri bodite pozorni na podatek o hrupnosti konkretnega modela ter izberite tiste z najnižjimi vrednostmi – pod 40 dB.

Zanesljivost in trajnost delovanja

Zelo pomembno je, da pred nakupom preverite ocene drugih kupcev o dolgotrajni zanesljivosti modela. Kakšne težave z ledomatom (če sploh katere) poročajo po več letih uporabe?

Izbirajte le modele hladilnikov z ledomati, ki imajo potrjeno visoko zanesljivost delovanja tudi po 5 letih ali več.

Možnost podaljšanega jamstva

Kljub vsemu pri elektromehanskih sistemih, kot je ledomat, lahko včasih pride do okvare. Zato je priporočljivo izbrati modele, ki ponujajo možnost podaljšanega jamstva na 3 leta ali več. Tako boste vsaj finančno zaščiteni v primeru težav.hladilnik z ledomatom

Najpogostejše težave, do katerih prihaja z ledomati

Kakor koli se trudijo proizvajalci hladilnikov, pri občutljivih ledomatih še vedno prihaja občasno do določenih težav. Te je dobro poznati, da nanje lahko ustrezno in hitro reagirate.

Med najbolj pogostimi so:

Zamašitve dovodnih cevi

Čez čas se v ceveh za vodo ali na ventilu za dovod vode naberejo drobni delci umazanije ali pa se nabere vodni kamen. To lahko povzroči delno ali popolno zamašitev pretoka vode do ledomata, kar onemogoči njegovo delovanje.

Okvare mehanskih ali elektronskih komponent

Tudi razni premični deli v ledomatu, kot so motorček za sproščanje led kock iz kalupov ali senzorji za zaznavo količine ledu, lahko odpovedo. Prav tako se lahkokvarjajo grelni elementi ali elektronika.

Netesnosti in puščanja

Zaradi narave hitrega cikličnega segrevanja ter ohlajanja so lahko podvrženi puščanju tudi spoji cevi ali dovoda vode v ledomat. Čez čas lahko pride do manjših ali večjih puščanj, kar je treba čim prej strokovno sanirati.

Poškodbe zaradi uporabnika

Včasih tudi uporabniki sami povzročijo poškodbe ledomata. Najpogosteje se to zgodi z neupoštevanjem pri premikanju zamrznjene hrane ali police nad ledomatom, ko ta pri tem fizično poškoduje notranja cevovod ali mehanizem.

Kako zagotoviti brezhibno dolgotrajno delovanje

Da bo vaš hladilnik z ledomatom deloval brez težav dolga leta, je priporočljivo upoštevati naslednje nasvete:

Redno čiščenje sistema za oskrbo z vodo

Vsaj enkrat ali dvakrat letno temeljito očistite celoten sistem dovoda vode v ledomat. Uporabite toplo vodo, blago čistilo, ter krtačko za čiščenje morebitnih oblog ali nesnage v posodi za vodo in ceveh.

Uporabljajte kvalitetno prefiltrirano vodo

Pri polnjenju posode za vodo v ledomatu ne uporabljajte neposredno vode iz pipe. Ta lahko vsebuje delce ali primesi, ki skozi čas povzročajo zamašitve. Namesto tega uporabljajte samo svežo, prefiltrirano pitno vodo.

Redno izvajajte čistilne cikle ledomata Nekateri modeli hladilnikov z ledomati imajo poseben čistilni program taljenja ledu. Ta je namenjen preventivnemu čiščenju sistema z odstranjevanjem morebitnih usedlin vodnega kamna v ceveh ali ventilih.

Izvajajte ta čistilni cikel vsaj na 3 do 6 mesecev.

Previdnost pri premikanju vsebine hladilnika Pri vstavljanju ali jemanju živil ali pri premikanju polic v hladilniku bodite pazljivi, da ne pride do udara ali poškodb cevi, ki napajajo ledomat. Fizične poškodbe namreč pogosto trajno okvarijo ledomat.

Z nekaj redne skrbi in previdnosti pri uporabi bo vaš hladilnik z ledomatom deloval nemoteno ter vam prinašal koristi trajno vrsto let.