Image default
Dom in vrt

Kako izbrati kombinirani hladilnik z zamrzovalnikom

Kombinirani hladilnik z zamrzovalnikom je zelo praktična izbira za vsako gospodinjstvo. V enem aparatu združuje shrambo svežih živil v hladilnem delu in zmrznjenih jedi v ločenem zamrzovalniku. V nadaljevanju predstavljam ključne lastnosti te vrste hladilnika in napotke za izbiro modela, ki vam najbolj ustreza.

Ustrezno razmerje prostornin

Najprej presodite kateri del potrebujete večji – ali boste shranjevali več sveže zelenjave in živil, ki jih pogosto uporabljate, ali več zamrznjenih zalog mesa, gotovih jedi itd.

Običajna delitev prostornin pri kombiniranih hladilnikih je 60% za hladilni in 40% za zamrzovalni del. Posebej veliki ameriški hladilniki imajo lahko tudi 70% prostornine namenjene zamrzovalniku.

Če rabite več prostora za sveža živila, izberite model z večjim deležem prostornine ali ločenim predalom za sadje in zelenjavo v hladilnem delu.

Za večji delež zmrzovanja so primernejši modeli z spodaj nameščenim francoskim hladilnikom z enimi vrati ter zamrzovalnikom zgoraj. Pri shranjevanju večjih zalog mesa in zelenjave iz lastnega vrta so nepogrešljivi veliki ameriški hladilniki.

Učinkovit sistem hlajenja No Frost

Pri kombiniranih hladilnikih z zamrzovalniki, svetujemo izbiro sistema No Frost, ki preprečuje nastajanje ledu. To pomeni, da vam ni več potrebno ročno odtajevati ali čistiti notranjosti zamrzovalnika.

Sistem deluje tako, da termoelektronsko krmiljenje ves čas skrbi za kroženje suhega in hladnega zraka po notranjosti. S tem onemogoča nastajanje ledenih oblog na stenah, policah in živilih.

Poleg tega, ima učinkovit sistem No Frost velik prihranek časa za vzdrževanje aparata, ter vam omogoča lažji in hitrejši pregled ter dostop do vseh zmrznjenih zalog hrane.

Ustrezna razporeditev predalov

Sodobni kombinirani hladilniki ponujajo veliko možnosti prilagajanja notranje razporeditve polic in predalov. V hladilnem delu boste potrebovali police za jajca, mlečne izdelke, pločevinke in stekleničke ter predal za sadje in zelenjavo.

V zamrzovalnem delu je dobro imeti prostor za večje embalaže in police za manjše vrečke ter papirnate škatle. Nekateri modeli imajo vgrajen tudi manjši mini hladilnik za hitro ohlajevanje sveže pripravljenih pijač in ostankov.

Izbirajte hladilnik z zamrzovalnikom, ki omogoča čim več prilagoditev notranje razporeditve po vaših željah in potrebah.

Zmogljivost zamrzovanja

Preverite podatek o zmogljivosti zamrzovanja, ki pove koliko kilogramov svežih živil lahko zamrznete v 24 urah. Ta podatek je običajno med 4 in 8 kg ter odraža moč zamrzovalne enote kompresorja in ventilatorjev.

Če pogosto pripravljate večje zaloge lastnih vloženih živil, izberite aparat z večjo dnevno zamrzovalno zmogljivostjo npr. 8 kg ali več.

Poleg osnovne zmogljivosti je pomembna tudi funkcija hitrega zamrzovanja. Ta za določen čas poveča hitrost delovanja ventilatorjev, da hitreje zamrzne večje količine sveže vloženih živil in jim tako ohrani več vitaminov, mineralov ter okusa.

Učinkovita poraba energije

Kombinirani hladilniki z zamrzovanjem so med bolj potratnimi gospodinjskimi aparati. Zato bodite pozorni na oznako energetske učinkovitosti pri izbiri modela. Dražji varčnejši razredi A++ in A+++ lahko prihranijo 30% porabljene električne energije.

Letna poraba sodobnega varčnega kombiniranega hladilnika velikosti 300 l je lahko že pod 200 kWh. Pri trenutnih cenah elektrike to pomeni manj kot 100 € letnih stroškov obratovanja.

Nekateri zelo varčni modeli, kot francoski hladilniki in mini hladilniki za pisarne imajo lahko letno porabo elektrike le 50 kWh ali še manj. To pomeni zgolj 25 € letnih stroškov!hladilnik z zamrzovalnikom

Dodatne koristne funkcije

Dražji modeli kombiniranih hladilnikov z zamrzovalnikom ponujajo tudi dodatne napredne funkcije, kot so:

  • LED osvetlitev notranjosti za boljši pregled nad zalogami
  • Alarm za odprta vrata opozarja, če pozabimo zapreti vrata.
  • Zaslon na dotik za nastavitev temperature, načina delovanja, časovnika ipd.
  • Pametne Wi-Fi funkcije za povezavo v lokalno omrežje in nadzor ter krmiljenje z mobilno aplikacijo.

Nekateri vrhunski modeli znajo celo sami naročati manjkajoča živila prek interneta 😉

Barvite izvedbe in materiali

Barva in zunanja obdelava hladilnika postajata vse pomembnejši modni dodatek sodobne kuhinje. Na voljo so črne, bele in srebrne izvedbe ter različni videzi nerjavnega jekla, stekla ali lesa.

Notranjost je najpogosteje izdelana iz trajnih materialov, kot sta aluminij in nerjavno jeklo, ki olajšata vzdrževanje higiene. Police so lahko steklene ali plastične, ki prenašajo večje obremenitve pri vstavljanju težjih zalog hrane in pijače.

Bodite pozorni na eleganten videz zaokroženih oblik in kakovost zapiranja ter tesnjenja vrat. Dražji modeli ponujajo tudi daljše garancijske dobe do 5 let.

Najbolj priljubljene znamke

V Sloveniji sta med vodilnimi ponudniki kakovostnih hladilnikov z zamrzovalniki gotovo nemška podjetja Bosch in Siemens. Njuna prednost je v zanesljivosti, učinkovitem hlajenju ter pametnih funkcijah Home Connect z mobilno krmiljenjem.

Priljubljena in cenovno ugodna sta tudi slovenska Gorenje ter južnokorejski Samsung, ki ponujata veliko izbire različnih modelov glede na cenovni razred in posebne potrebe kupcev.

Pred nakupom preverite še

Preden se dokončno odločite za nakup kombiniranega hladilnika, še enkrat preverite ali izbrani model ustreza:

  • velikosti prostora, kjer bo stal
  • potrebam vašega gospodinjstva po shrambi živil
  • načinu uporabe oz. pogostosti odpiranja vrat in vrste živil, ki jih boste shranjevali

Le model, ki vam bo glede na zgoraj naštete potrebe nudil kar najboljše razmerje med kakovostjo, prostornino in ceno, vam bo zvesto služil vrsto let!